Amerika - Powerball lottó
Főnyeremény
()
Következő zárás


Következő zárás

A szelvény feladásáig rendelkezésedre álló időt látod, amennyiben a közzétett főnyereményért kívánsz játszani. Ez nem a lottóhúzás időpontja, hiszen a megrendelt szelvényt még meg kell vásárolnunk, így a lottóhúzásra az már a birtokodban van! A tényleges lottóhúzás néhány órával a zárási határidő után van.
Játék ára5 tipposzlop ára: € 8.75
Játék típus5/59 + Pótszám: 1/39
Nyerési esély1:195,249,054


Nyerési esély

Csak a főnyeremény megnyerésének esélye van megadva, a kisebb nyerőosztályoké nem. Az 1:xx jelölés azt jelenti, hogy "xx" db különböző szelvény kitöltése szükséges, hogy a nyerési esély 100% legyen. Természetesen a főnyeremény már néhány tipposzloppal is megnyerhető, mint ahogyan gyakran meg is nyerik!
Népszerűség99%
0 millió Ft

Lottózni a "Játék" gomb megnyomásával tudsz! Ha segítségre van szükséged, katt a "Használati útmutató" linkre!

Az amerikai Powerball lottó bemutatása

A Powerball az USA-ban széleskörűen, 42 államban elérhető lottó játék. A főnyeremény kezdő értéke 40 millió $ és ez minimálisan 10 millióval növekszik, amennyiben nem akadna nyertes. Azonban a gyakorlatban a növekmény ennél lényegesen nagyobb. A lottót az állami tulajdonú „Államközi Lottó Szövetség” (eredeti nevén Multi-State Lottery Association - M.U.S.L.) üzemelteti 1987 óta. Így a nyeremények kifizetése és az egész játék a tagállamok által garantált, hasonlóan, mint a Szerencsejáték Zrt által szervezett játékok, amelyek a Magyar Állam által garantáltak.

A játékban a világ összes állampolgára részt vehet, a nyereményt bárkinek kifizetik, állampolgárságtól függetlenül. Így a Powerball nemzetközileg is igen kedvelt játék, mivel az interneten keresztül is megvásárolható partner irodánkban, a Lotter oldalán. Egyedülálló módon itt a szelvény másolatát (amin a nagyon fontos igazoló szám látható) is hozzáférhetővé teszik a játékosnak. Powerball szelvény, 3 tipposzloppal, PowerPlay nélkül. Az azonosító számot megjelöltük. Nagy nyeremény esetén ezzel igazoljuk, hogy a szelvény a birtokunkban van, de ebben az esetben a szelvényt kezünkbe is kapjuk a Lotter képviselőjétől.

A játék szabályai

A játékban két golyó-szett vesz részt, az elsőből 5 számot húznak, míg a másodikból egyet, ez az ún. Power szám, amit a „pótszám” névvel lehetne legjobban illetni. Az első golyó-szettben a számok 1-59 között vannak, míg a második, pótszám szettjében 1 és 35 között. Mivel két szett van, ezért ez lehetővé teszi, hogy a pótszám esetleg megegyezzen valamelyik húzott számmal.

A játék ára

A játék tipposzloponként $5-ba kerül, ami a játékos döntése alapján megtoldható még további $2.50-al, ami a „Power Play” - ezt úgy fordíthatnánk le, hogy „erősebb játék”, mivel ebben az esetben a kisebb nyerőosztályok többet fizetnek, de a főnyeremény változatlanul ugyanannyi.

A sorsolás menete

A játék nyerőszámait mechanikus géppel, emberi beavatkozás nélkül sorsolják ki két golyó-szettből. A fehér, 1-59 közötti sorszámú golyókból a gép ötöt sorsol, míg a piros 1-35 közötti sorszámú golyókból egyet. Így alakul ki az öt nyerőszám és a pótszám. A sorsolást több, mint 160 amerikai televízió is közvetíti, de a sorsolást követően a társaság közzéteszi a hivatalos youtube csatornáján is, amelynek címe: www.youtube.com/user/Powerball39


(A 2013 június 26-i Powerball sorsolás)

Powerball nyeremény táblázat

Mint minden lottó játék, a Powerball is rendkívül egyszerű, hiszen csak számokat kell választanunk. A Powerball játéknál az alacsonyabb nyerőosztályoknál nem kell izgulnunk nyereményünk nagysága miatt, mivel azok mindig azonosak és az alább látható táblázat szerint alakulnak. Az „erősebb játék” azaz a PowerPlay (ami tipposzloponként plusz $2.50-be kerül) némileg módosítja a nyereményeket, a táblázatban ezt is feltűntettük.

Powerball nyeremény táblázat
OsztályTalálatNyereményPowerPlay nyeremény
1. Díj5+PBváltozó, de minimum $40 millió
2. Díj5$1,000,000$2,000,000
3. Díj4+PB$10,000$40,000
4. Díj4$100$200
5. Díj3+PB$100$200
6. Díj3$7$14
7. Díj2+PB$7$14
8. Díj1+PB$4$12
9. Díj0+PB$4$12

Látható tehát, hogy a Powerball-nál csak a főnyeremény az, ami folyton változó, az alacsonyabb nyerőosztályoknál előre tudható a nyeremény összege normál játéknál is, valamint a drágább PowerPlay játéknál is.

A Powerball főnyereményéről

Valóban akkora a főnyeremény, mint amit meghirdetnek? Egyáltalán nem! De nézzük meg ezt részletesen. A Powerball meghirdetett főnyereménye 40 millió $-ról indul, miután elvitte valaki.

Amennyiben valaki megnyer egy Powerball lottó jackpotot, (tehét az öt szám és a pótszám is egyezik) akkor két lehetőség közül választhat: azonnali készpénz kifizetés, vagy 30 év alatti kifizetés, 30 egyforma részletben. Ez utóbbi esetben kap a nyertes annyi pénzt (tehát 30 év alatt!), mint amennyi meg volt hirdetve. Erre sokan gondolhatják: na menjenek a p….-ba. Valójában erről az amerikaiak is ezt gondolják, ennek legékesebb bizonyítéka, hogy 100 főnyeremény nyertesből mindössze hárman választják ezt az opciót, mindenki más a készpénzes kifizetést kéri. De mennyi is az? A meghirdetett nyeremény kb. fele. Ez az nyeremény nagyságától függően 47% és 54% között szokott lenni. Ezt a nyereményt még személyi jövedelemadó terheli, de a jó hír az, hogy további levonások már nincsenek, valamint nincs kettős adózás sem, magyar nyertes a hazai adót fizeti.

Egy konkrét példa a 2010 március 13-i nyertes esete: $211 millió (47 milliárd Ft) meghirdetett nyeremény készpénzben felvehető értéke $101 millió (23 milliárd) volt. Ebből az SZJA adó magyaroknak 16%, azaz kb $85 millió (19 milliárd Ft) marad végül, de ez már adózott és szabadon elkölthető pénz.

Az amerikai játékoknál a meghirdetett nyeremény általánosan nem azonos azzal, amit ténylegesen ki is fizetnek. Ennek vélhetően marketing okai vannak, mivel Amerikában általában semmi sem azonos azzal, mint aminek hirdetik. Igazából a Szerencsejáték Zrt is megtehetné, hogy egy 500 millió Ft-os főnyereményt 600 milliónak hirdet meg és kijelenti, hogy ebből még adózni is kell. Ez csak szoktatás kérdése, mi itt Magyarországon általában nem a „felfújt lufihoz”, hanem inkább a rideg tényekhez vagyunk szoktatva. Legalábbis a lottó játékok terén…

A Powerball jackpot növekedése

A főnyereménynek összegszerű felső határa nincs, de van némi korlátozás, ami inkább csak lassítja a növekedését. A főnyeremény maximum 25 millió $-al növekedhet az egyes játékok között. A további növekmény, ami esetleg a nagyobb játékkedv miatt keletkezik, egy elkülönített alapba kerül, amit az öt találatosok között osztanak szét annál a játéknál, ahol a főnyereményt elviszi valaki. Természetesen a főnyeremény többfelé oszlik, amennyiben több nyertes lenne.

A felső korlát hiánya miatt fordulhatott elő tavaly, hogy a jackpot a $600 milliót is meghaladta, ami még készpénzben és leadózva is több, mint 50 milliárd Forintnak felelt meg! Ennyiért már érdemes játszani és izgulni, nemde?

További külföldi lottó játékok bemutatása

Az amerikai Mega Millions lottó bemutatása
Az amerikai Powerball lottó bemutatása
A spanyol La Primitiva lottó bemutatása